Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bazén je atelier podvodního fotografa.

5. 12. 2015

Bazén je atelier podvodního fotografa.

Nebo snad ateliér je jeho bazénem??

             Jak říká jeden podvodní český fotograf, to jsou jen takové kráčmaroviny. Možná má i pravdu, ale už 19 let se vždy ke konci roku sejdou potápěči fotografové na akci: Workshop a mistrovství ČR ve fotografování v bazénu. Vyjímkou byl jen rok 2014, kdy se nepřihlásil dostatečný počet soutěžících. 

Celkově se soutěže účastnilo přes 80 fotografů, letos  se přihlásilo 8 fotografů. Není to sice mnoho, ale osobně si myslím, že více než na kvantitě záleží na kvalitě. 

Já osobně jsem se této akce již několikrát zúčastnil a vím, že focení v bazénu není nijak jednoduchá záležitost. V určeném čase vyrobit obvykle tři fotografie na daná témata může být docela oříšek. V poslední době odborná porota určuje pouze celkové pořadí – tedy rozhoduje součet bodů za všechny 3 snímky a tím nedodržení tématu u jednoho snímku nebo častý nešvar – použití podobných snímků na více témat - vede k celkově špatnému umístění soutěžícího.

Letos se kupodivu nic takového nestalo a k nedodržení pravidel nedošlo.  Tedy celkové pořadí bylo podle mínění poroty a následně i podle hodnocení samotných autorů jen o tom, jak se snímky líbily.

            Řekl bych, že zajímavější než fotografie samotné bylo sledování  jejich výroby.  Už léta se soutěž koná v krásných prostorách rokycanského bazénu, který je vyhlášený čistou vodou, milým a ochotným personálem a mimořádně trpělivým majitelem. Majitelem, který nikdy nehnul ani brvou, i když viděl,co vše tvůrci do bazénu tahají. Myslím, že jen čirým zázrakem  ještě nedošlo ke kontaminování bazénové vody v touze získat co nejlepší snímek. Někteří autoři pojednali soutěž minimalisticky a vystačili si s jednou igelitkou pomůcek. Jiným – například mně, málem nestačil k přepravě ani kombík. Vzhledem k umístění na 7. místě z osmi možných to možná nebyla správná cesta... Kdo ví? 

            Letos došlo během soutěže i ke škodě na fototechnice. Jeden ze soutěžících při přípravě fotoaparátu, za spolupráce několika dalších kibiců, zapomněl na „o“ kroužek dome portu a vytopil fotoaparát.  Jak je vidět, ne vždycky platí rčení: „víc hlav víc ví,..“  

Chtěl bych poděkovat organizátorům za pěknou akci, vedení a personálu rokycanského bazénu za příjemné prostředí pro práci, porotě za její nestrannost na kterou si - zcela výjimečně - (neboť to bývá už koloritem podobných soutěží ) nikdo nestěžoval, Svazu Potápěčů za pěkná trička. 

Jediný  kdo soutěž poněkud dehonestoval, byly myši které prokousaly svazová trička, určená jako dárek pro soutěžící. Ale v tom bych rozhodně nehledal nejaký negativní vztah drobných hlodavců vůči mistrovství ČR. Devatenáctý ročník soutěže skončil, ceny jsou rozdány, vítězové vybráni, slzičky poražených osušeny a je čas se zamyslet nad tématy pro jubilejní dvacátý ročník. 

Tak milí přátelé, do roka a do dna.... Na schledanou  v Rokycanech. 

František Pudil  

 

Náhledy fotografií ze složky Fotografování v bazénu 2015